Моје будуће занимање

У среду, 20.априла, посетили смо Ветеринарски специјалистички институт у Ковачима. Дочекао нас је директор Мишо Коларевић који нас је упознао са појмом и значајем ветеринарске медицине. Сазнали смо о основној подели припитомљених животиња, које све болести могу бити пренесене са животиња на човека, односно о појму zoonoza, и могућностима да болест пређе са човека на животињу- antropozoonoza. Посао ветеринара је значајан и разговор о ветеринарској медицини нам је много помогао да сагледамо све своје могућности у даљем школовању. Имали смо прилику да погледамо књигу ,,Слепи мишеви Ђердапа“ коју су издали Ветеринарски специјалистички институт Краљево, Национални парк Ђердап и Завод за заштиту природе Србије. Посетили смо и лабораторију Института где се врше анализе и истраживања.

Занимљива је чињеница да су се за ово занимање углавном опредељивали мушкарци, а данас се за студије ветерине више опредељују девојке. Ветеринарска медицина пружа доста могућности на пољу научних истраживања, што је посебно важно у данашњем времену када човечанству прете разни вируси и болести.

Захваљујемо се директору Мишу Коларевићу на пријему, на пријатном и занимљивом разговору и поклонима. Отишли смо и добро запамтили реченицу:

,,Лекари лече људе, а ветеринари човечанство.“

Аутори текста:
Александра Мурганић, Филип Керечки, Катарина Божић, Василије Благојевић и Матеја Кнез
Јасмина Булатовић, руководилац тима за Професионалну оријентацију

Ветеринарски специјалистички институт „Краљево“, http://vsikv.com/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s