Ученички парламент

Чланови Ученичког парламента за школску 2021/2022. годину

Чланови Ученичког парламента за школску 2021/22. годину су:

VII1Kристина Мијатовић
Ема Ћајић
VIII1Елена Милановић
Василије Благојевић
VII2Елена Крстић
Тара Крстић- подпредсетник
VIII2Марта Илић
Богољуб Павловић
VII3Петра Думић
Богдан Крсмановић
VIII3Катарина Божић – председник
Филип Керечки
VII4Тијана Ђоковић
Михаило Томовић
VIII4Лена Деспотовић
Угљеша Станковић
  VIII5Милош Здравковић
Сара Јаснић

Парламент бира два представника ученика који у учествују раду проширеног сазива Школског одбора у складу са чланом 88. Закона о основама система образовања и васпитања: Петра Думић VII3 и Сара Јаснић VIII5.


У циљу обезбеђивања активног учешћа ученика у самовредновањеу рада Школе и процесу планирања развоја, Ученички парламента бира представнике у Тиму за самовредновање и СА за школско развојно планирање: Тијана Ђаковић VII4 и Милош Здравковић VIII5.

Ученички парламент бира и представнике који учествују у раду Тима за реализацију пројекта „Образовање за права детета“: Ема Ћајић VII1 и Угљеша Станковић VIII4.

Ученичком парламенту у раду помаже координатор – школски педагог, Олга Дробњак.

УЧЕНИЧКИ ПАРЛАМЕНТ ОШ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ“, КРАЉЕВО

Ниједан човек се не рађа као добар грађанин и ниједна нација се не рађа као демократска, већ су и једно и друго процеси који настављају да се развијају током свог живота. Млади људи морају у тај процес бити укључени од самог рођења. Друштво које се дистанцира од својих младих прекида своју линију живота.

Кофи Анан

Ученички парламент се формира у школи у последња два разреда ради остваривања права ученика на партиципацију, у складу са чл. 105 Закона о основама система образовања и васпитања („Сл. гласник РС“, бр. 72/2009, 52/2011 и 55/2013).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖАН УЧЕНИЧКИ ПАРЛАМЕНТ?

  • Добрим радом и функционисањем Ученичког парламента побољшава се општа атмосфера, веће је задовољство животом и радом у школи!
  • Ученички парламент омогућава остваривање права ученика/ца на слободу говора, удруживања, изражавања сопственог мишљења… Кроз рад парламента ученици/це учествују у раду школе и могу да утичу на битне одлуке.
  • Доприноси побољшању квалитета рада школе – умножавају се активности и садржаји који су у складу са потребама и интересовањима ученика/ца, развија се квалитетнији однос између ученика/ца, наставника/ца и органа школе.
  • Омогућава се свестрани развој ученика/ца, стицање нових знања и вештина битних за развој демократске културе (сарадња и тимски рад, демократске вредности, прихватање различитости и недискриминаторно понашање, одлучивање, уважавање туђег мишљења, аргументована расправа, преговарање, заступање интереса ученика/ца…). (Водич кроз ученички парламент, Ј. Жунић-Цицварић, Ј. Стефановић)

НАЧИН ИЗБОРА ЧЛАНОВА ПАРЛАМЕНТА

  • Чланове Парламента чине по два представника из сваког одељења 7. и 8. разреда (у складу са Законом);
  • Чланови Парламента се бирају се на часовима одељењске заједнице, тајним гласањем, према унапред дефинисаним критеријумима;
  • Сваки члан одељењске заједнице на свом листићу исписује имена по три ученика из свог одељења за које сматра да би адекватно заступали интересе ученика у Парламенту. Одељењски старешина на истом часу утврђује број гласова које је добио сваки предложени ученик. Два ученика са највећим бројем гласова постају представници тог одељења у Парламенту.

Начин рада Ученичког парламента дефинисан је Пословником о раду, а садржај рада Планом који се усваја на почетку школске године. Ученичком парламенту у раду помаже координатор, школски педагог.

Активности Парламента често се реализују у сарадњи са Вршњачким тимом – формираним 2008. године током реализације пројекта „Школа без насиља“, чијим радом координира, школски психолог. По принципу „заједно смо јачи“, ова два тима делују у школи користећи заједничке снаге кад год то природа активности дoзвољава.

Укључивањем школе у реализацију пројекта „Образовање за права детета“, у школској 2012/13. години, чланови Парламента и Вршњачког тима постају главни носиоци активности у оквиру пројекта.

ДОСАДАШЊЕ ЗНАЧАЈНИЈЕ АКЦИЈЕ УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА

Реализација пројекта „Парламентарна солидарност – један дан за нас“

Хуманитарне акције

Активности у реализацији пројекта „Образовање за права детета“

Учешће у изради правилника за избор ученика генерације

Избор најбољег наставника по мишљењу ученика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s