Машинска техничка школа „14. oктобар”

Машинска техничка школа „14. oктобар”

36000 Краљево, Индустријска 21, Тел: 036/312-433; 392-921

e-mail: mtskv@mts.rs

ГЕОДЕЗИЈА И ГРАЂЕВИНАРСТВО

АРХИТЕКТОНСКИ ТЕХНИЧАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Уређује и презентује урбанистичке пројекте. Бави се високоградњом, конзервацијом и ревитализацијом. Анализира цене и предрачун радова.  Током школовања стиче знања из нацртне геометрије, статике и отпорности материјала, примене рачунара у грађевинарству, урбанизма и слично. Ово занимање је изузетно тражено и посао се углавном лако налази.

ГРАЂЕВИНСКИ ТЕХНИЧАР ВИСОКОГРАДЊЕ

БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4

Обавља три групе послова: израду нацрта и пројекта (разрађује идејни пројекат – план грађевинског пројекта, израђује макете); послове припреме (израђује техничку документацију, врши калкулацију, израђује предмер…); изводјачке радове (ради као шеф градилишта – организује поједине фазе радова, води градилишну документацију, евиденцију о материјалима, градјевинској механизацији и радницима). Ради у затвореним просторијама, седећи уз употребу рачунара или на отвореном (градилиштима), по потреби на терену. Ради и на висини под различитим временским условима. Одговоран је за спровођење мера заштите на раду

ГЕОДЕТСКИ ТЕХНИЧАР – ГЕОМЕТАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Израђује геодетске карте или планове за потребе пројектовања путева, железница, хидрограђевинских објеката, уређења насеља,… Планове прави тако што на терену прикупља податке снимањем, детаљно премерава удаљеност између унапред одређених тачака (кота), врши математичку обраду података (обично уз употребу рачунара), црта слику терена у одговарајућој размери. За потребе мерења служи се посебним уређајем за регистровање, меморисање и кодирање података на терену. Планове које је сачинио, геометар уступа архитектама и грађевинарима при изградњи објеката, службама које утврђују наплату пореза и др. Ради претежно на терену, али и у затвореним просторима, бироима.

МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА

МАШИНСКИ ТЕХНИЧАР ЗА КОМПЈУТЕРСКО КОНСТРУИСАЊЕ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Некадашњи начин рада у класичном машинству где су се користиле табле, папир, лењири, рапидографи, шестари итд, сувише је спор и напоран у односу на посебне софтвере који се сада користе. Поред образовања из класичног машинства (техничко цртање, механика, машински елементи, машински материјали и остало) стичу се потребна знања којима се на савремен, прецизан и брз начин припрема техничка документација. Компјутерском конструкцијом се дефинише облик, димензије и квалитет обраде машинских делова. Помоћу посебних програма израђују се технички цртежи и конструишу машински елементи. Моделирају се и спају у сложеније системе. Сви делови се могу сагледати у две и у три димензије. Ради се у савременим конструкционим бироима, где се примењује савремена рачунарска техника.

ТЕХНИЧАР ЗА КОМПЈУТЕРСКО УПРАВЉАЊЕ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Управља обрадним процесима савремених, компјутерски управљаних машина – ЦНЦ машина (ЦНЦ – Цомпутер Нумерицаллy Цонтроллед) којима се врши обрада метала или других материјала. Израђује геометријски модел машинског дела на компјутеру и на основу њега прави програм потребан за обраду на ЦНЦ машини. Овај профил захтева одређену креативност и вештину које се стичу израдом великог броја програма за обраду на ЦНЦ машинама, али и израдом великог броја цртежа и модела на компјутеру.

ОПЕРАТЕР МАШИНСКЕ ОБРАДЕ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Ради на опслуживању и подешавању аутоматских, полуаутоматских, специјалних и универзалних машина. Производи различите машинске елементе за мање сложене делове. Припрема машине, алате и материјале за рад. Обраду материјала обавља алатним машинама (струг, глодалица, бушилица и брусилица), али и нумерички управљаним машинама. Користи и специјалне компјутерске програме. Ради у затвореном простору, углавном стојећи.

БРАВАР / МАШИНБРАВАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Израђује и поправља резни и стезни алат, ограде, браве, кључеве, механизме за врата и прозоре… Обрађује лимове, профиле и цеви, израђује метални намештај. Врши монтажне радове на грађевинским објектима. Упознаје се са техничком документацијом и на основу ње врши избор алата и материјала, обрађује металне предмете резањем, бушењем, варењем… При раду користи пнеуматски чекић, бушилицу, апарате за заваривање, ручни и мерни алат, прибор за одржавање. Ради у затвореном или на отвореном простору, често на висини. Обавља одржавање и оправку алатних машина, опреме, уређаја и инсталација.

АУТОМЕХАНИЧАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Обавља текуће одржавање и поправку моторних возила. Проверава исправност возила и утврђује узрок квара. Оправку најчешће обавља заменом неисправних делова мотора, кочионог, управљачког и осталих механичких система моторних возила. Поред тога одржава електричне уређаје на мотору. Проверава функционисање поправљеног (замењеног) дела и возила у целини. Може да ради у ауто – сервисима и радионицама предузећа које имају возни парк. Тада поправља различите врсте возила, а у фабрикама за производњу аутомобила ради специјализован посао за одређени део и тип аутомобила. Може да ради и у продавници аутоделова. Ради, по правилу, у затвореном простору. Положај тела прилагођава положају квара на возилу те често ради у лежећем положају. Током школовања постоји могућност да се обучи за вожњу за „Б“ или „Ц“ категорију.

ЛИМАР / АУТОЛИМАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Лимар реже и кроји лим, обрађује га савијањем и монтира лимене конструкције. Израђује олуке, кровне облоге, разне калупе за припремање хране итд. Конструкције најчешће прави по унапред припремљеним нацртима. У раду користе различите алате, од шаблона за оцртавање, маказа за лим (ручних и машинских), преко брусилица, бушилица, чекића, до разних ваљака за равнање и савијање лима. Осим овога, приликом монтаже делова, лимари користе нитне и апарате за лемљење и варење. Потребно је да води рачуна о заштити на раду.

ЗАВАРИВАЧ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Суштину рада чини поступак којим се ивице метала загревају до тачке топљења, да би се у таквом стању извршило спајање. Постоје две основне специјалности за завариваче: гасни и електро заваривач. На основу техничко-технолошке документације припрема, обавља и контролише заваривање. Користи посебне апарате за електро или гасно заваривање. Ово занимање је веома тражено. Вариоци (заваривачи) који се усавршавају и поседују посебне доказе (атесте) о својој стручности, имају могућност брзог запошљавања. Знања и вештине се стичу на посебно организованим обукама. Рад се обавља на отвореном али и у фабричким халама, радионицама, често на висини. Поред прецизности потребна је и добра психофизичка издржљивост. Обавезно је коришћење заштитне опреме.

ИНСТАЛАТЕР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Инсталатер се бави радовима првенствено везаним за водовод и грејање. Саставља и дорађује разне врсте цеви, инсталација и кућне опреме. Инсталира фрижидере, радијаторе, грејалице, хладњаке, и сличне уређаје у јавним и стамбеним објектима.Користи чекиће, клешта, брусилице, алате за заваривање и слично. Може да ради самостално и за разне компаније као инсталатер водовода и канализације, а такође и као инсталатер термичких и расхладних уређаја.

ТЕКСТИЛСТВО И КОЖАРСТВО

МОДНИ КРОЈАЧ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Кројач саветује, надзире и проводи израду оодевног предмета од замисли (скице) до готовог производа  у занатској радионици. Прати модне трендове, ослушкује жеље и захтеве клијената, те их саветује и помаже им у избору прикладних материјала и модела. Израђује упутства о одржавању и нези одеће.По завршетку средње школе могућ је наставак образовања, запошљавање у текстилној фирми или отварање властите занатске радионице.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s