Електро-саобраћајна техничка школа „Никола Тесла”

Електро-саобраћајна техничка школа „Никола Тесла”

36000 Краљево, Доситејева бб, Тел: 036/312-601; 312-602

www.estsntesla.edu.rs

e-mail: estsnikolatesla@mts.rs

ЕЛЕКТРОТЕХНИКА

ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАР ИНФОРМАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Електротехничари информационих технологија су експерти милтифункционалних вештина, веома цењени и тражени на тржишту рада, како код нас тако и у свету. У току четворогодишњег школовања електротехничар информационих технологија оспособљава се за:
• Постављање и одржавање оперативног система рачунара
• Креирање, одржавање, ажурирање садржаја и проверу сигурности платформи за Интернет сервисе• Израду Desktop апликација
• Израду статичких и динамичких веб презентација и веб апликација и њихово имплементирање
• Креирање, моделовање и развијање база података
• Одржавање и проверу сигурности информационих система

Ученици ће по зaвршеном школовaњу имaти могућност зaпослење у великом броју фирми које се бaве изрaдом софтверa. Све машине, сви пословни процеси, индустрија, забаве, све су то места на којима информационе технологије налазе своју примену, као и банкарски системи, статистички центри и школе. Из тог разлога је будућност електротехничара информационих технологија осигурана. Тaкође, ученици ће имaти одличну основу и предзнaње уколико се одлуче зa нaстaвaк школовaњa у прaвцу информaционих технологијa и то на Природно математичком факултету, Електротехничком факултету, Факултету оргаизационих наука, Рачунарском факултету, Вишој електротехничкој школи

ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАР РАЧУНАРА
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Одржава и сервисира рачунаре, рачунарске системе и опрему. Склапа и расклапа рачунар, проверава исправност рачунарских компоненти, утврђује кварове и врши замену рачунарских делова. Набавља компоненте (матична плоча, процесор, меморија, графичка картица, хард диск и др). Осим рада на хардверу, врши различите инсталације и подешавања (на пр. инсталира оперативне системе, антивирусне програме, инсталира и подешава различите апликативне програме, подешава Интернет итд.), умрежава рачунаре и сл. Познаје програмске језике, користи мерне инструменте и алате. Пошто се ова технологија изузетно брзо мења, важно је да стално прати и по потреби примењује све што је ново у струци. Посао углавном обавља седећи. Може радити у сервисима и предузећима на пословима сервисера, лица задуженог за одржавање рачунарских мрежа и сл. Ради у вештачки осветљеном, затвореном простору, углавном седећи. Због дуготрајног рада испред монитора, посао је посебно напоран за очи, кичму и зглобове руку.

ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАР ЕНЕРГЕТИКЕ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Организује, прати, надзире и учествује у раду на изградњи, реконструкцији и одржавању електроенергетских надземних и подземних водова, контактних мрежа, трансформаторских станица, инсталација јаке струје и уличног осветљења. Надгледа и монтира електроинсталацију у зградама, открива и отклања кварове на електроенергетским објектима. Израђује и припрема техничку документацију и нормативе материјала. Ради у затвореном простору и на терену, седећи и у покрету (по потреби на висини), зависно од врсте посла.

ЕЛЕКТРОМОНТЕР МРЕЖА И ПОСТРОЈЕЊА
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Бави се постављањем и одржавањем инсталација и електричне мреже ниског и високог напона. Мреже могу бити надземне и подземне. Служе за расвету насеља и путева, за грејање, климатизацију… Поставља разводне ормане и посебне мреже за заштиту од електричног удара, одржава трансформаторске и командне станице, далеководе и остале електроенергетске системе. Такође обавља демонтажу. Потребно је да буде спретан, опрезан и веома одговоран. Углавном ради у тиму и под разним временским условима. Радно се време по често прилагођава захтевима посла. Може да ради у разним предузећима, сервисима и у електропривреди Србије. Такође може да оснује сопствени сервис или фирму или да развија посао у трговини електроопреме.

ЕЛЕКТРИЧАР

БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3

Електричари могу бити ангажовани на градилишту, у производном погону, пројектовању осветљења, у производњи, продаји и инсталацији расхладне, термотехничке опреме, сигурносних система и озвучења.

Задужења електричара:

 • Постављање електричних инсталација
 • Ремонт и реконструкција електро делова постојеће инсталације и опреме
 • Коришћење и разумевање техничке документације
 • Превентивно ангажовање на пословима електроодржавања
 • Познавање савремених трендова и нових технологија у раду са електричном опремом и уређајима

Вештине и особине које би требало да има електричар:

 • Темељност
 • Прецизност
 • Брзо размишљање
 • Добар вид
 • Познавање рада на рачунару
 • Спремност за рад на терену

ЕЛЕКТРОМЕХАНИЧАР ЗА ТЕРМИЧКЕ И РАСХЛАДНЕ УРЕЂАЈЕ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Одржава и поправља електроенергетске машине и уређаје. Ради са кућним апаратима и уређајима (електрични штедњак, фрижидер, замрзивач,…)као и са индустријским термичким и расхладним уређајима. Прегледа и замењује електроенергетске и електронске делове, компресоре, кондензаторе, електромоторе и склопове у вези са расхладном и термодинамиком. Ради у затвореним просторима, најчешће радионицама. Положај тела мора да прилагођава положају машина и апарата.

АУТОЕЛЕКТРИЧАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Уграђује, одржава и поправља електричне уређаје и опрему, електричне инсталације, светлосне и сигналне уређаје (свећице, генератор, динамо, разводник паљења, акумулатор и др.) на моторним возилима и радним машинама. Испитује и замењује електронске компоненте за кочнице, управљачки механизам, климатске уређаје и електронске склопове којима се регулише убризгавање горива. Ради у радионици или напољу, претежно стојећи и у повијеном положају.

САОБРАЋАЈ

ТЕХНИЧАР ДРУМСКОГ САОБРАЋАЈА
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Организује услуге превоза путника или терета у градском, приградском, међуградском и међународном саобраћају. Израђује ред вожње, израчунава цене путничког и теретног превоза, води евиденцију и документацију за отпремничко-шпедитерске послове. Води бригу о исправности и економичности возног парка, врши техничке прегледе, регистрацију и осигурање возила. Води рачуна о безбедности возила, путника и терета, прикупља и анализира податке о саобраћајним прекршајима, незгодама и застојима. Послове може да обавља у затвореном простору: у канцеларијама, у радионицама за техничке прегледе, у складиштима, а повремено и на отвореном простору. Може да ради у саобраћајним предузећима, комуналним установама, предузећима за технички преглед возила, у полицији итд.

ВОЗАЧ МОТОРНИХ ВОЗИЛА
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Управља разним моторним возилима, камионима, аутобусима, специјалним возилима. Превози робу и путнике, отклања једноставне кварове на возилу, води потребну документацију о превозу терета, надзире утовар, истовар и заштиту терета током превоза. Познаје правила у вези безбедности и регулисања саобраћаја, транспортна права, саобраћајну психологију, основе путева, улица и паркиралишта. Путем практичног тренинга и обучавања и трогодишњег школовања стиче дозволе Б и Ц категорија за моторна возила и возила за превоз терета. Рад обавља претежно седећи у возилу, изложен је вибрацијама, буци, испарењима горива а на путу је изложен свим временским условима. Може да ради у малим или великим фирмама за превоз путника и робе, у медицинским установама, комуналним службама, у такси удружењима итд. Уколико жели може да се доквалификује за возача специјалних возила или да стекне специјализацију за инструктора вожње.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s