Шумарска школа

Шумарска школа

36000 Краљево, Карађорђева 262, Тел: 036/352-332; 352-235

e-mail: sumarska@gmail.com

www.sumarska.edu.rs 

ШУМАРСКИ ТЕХНИЧАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Прикупља податке о својствима шумског подручја, о биљном и животињском свету, а посебно о ретким, законом заштићеним врстама. Прати раст дрвећа, брине о њиховој заштити од болести и штеточина. Одређује и означава делове шуме који су предвиђени за сечу и за пошумљавање. Прорачунава количину дрва која ће се добити сечом, планира градњу шумских путева, прати и надгледа радове у шуми. Може обављати и нека лабораторијска испитивања и административне послове у шумарским газдинствима. Ради на терену, у природи, изложен различитим временским условима.

ТЕХНИЧАР ЗА ПЕЈЗАЖНУ АРХИТЕКТУРУ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
У сарадњи са инжењером, учествује у пројектовању и извођењу озелењавања насеља и уређењу предела. Ради на припреми подлоге за процес озелењавања и уређења зелених површина, учествује у изради премера и предрачуна. Такође, води административне послове, разрађује налоге, води рачуна о материјалу, средствима за рад и радницима на терену, евидентира дневни учинак и утрошак средстава. Даје помоћним радницима непосредна упутства за рад, контролише и надгледа извршење озелењавања. Ради у затвореном простору и на терену.

ТЕХНИЧАР ЗА ЛОВСТВО И РИБАРСТВО
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Ради на узгоју, производњи, заштити и коришћењу дивљачи и рибе. Стара се о унапређивању и квалитетном представљању ловнотуристичке понуде. Ради на пописивању шума, бројног стања дивљачи и рибе, организује време, место и начин лова и риболова, рукује ловачким оружјем, припрема и даје храну и лекове дивљачи. Такође, легитимише лица затечена у ловним подручјима и утврђује да ли су у легалном лову, односно риболову. Прикупља податке за идентификацију појединих врста биљног и животињског света, учествује у изградњи, одржавању и коришћењу ловних и риболовних објеката, опреме и прибора. Највећи део свог посла обавља на отвореном, у природи. Врло често, да би се стигло до тешко приступачних места, користе се теренска возила или се пешачи. Такви су услови изузетно здрави, али некомфорни и напорни.

ТЕХНИЧАР ЗА ОБЛИКОВАЊЕ НАМЕШТАЈА И ЕНТЕРИЈЕРА
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Задатак му је да осмисли изглед унутрашњег простора неке куће, стана, фирме или јавног. Такође осмишљава изглед намештаја најпре се базирајући на његовој функционалности, па тек онда и на естетски изглед. На овом смеру ученици развијају ликовно-естетски смисао и уче да поступно долазе до реализације у процесу дизајна, од идејног решења, техничке документације до завршног модела индустријског производа који се израђује у разноврсним   Ученици стичу знања о организовање саме производње и изради техничких основа и документација у производњи намештаја.

ШУМАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Штити шуме од бесправне сече, спроводи мере заштите шуме од пожара. Сади дрвеће и зеленило, уређује дрвореде, контролише сечу дрвећа, сакупља биље и гљиве. Ради на узгоју и чувању дивљачи. Учествује у организовању лова на дивљач и одржавању ловних објеката. Ради на отвореном, претежно сам, изложен различитим временским условима.

РАСАДНИЧАР

БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА:3

Основни послови које обавља су производња цвећа и осталих биљака за озелењавање и украшавање зелених површина. Својим радом доприноси да животна средина буде здравија и пријатнија. Ради у расадницима, ботаничким баштама, стакленицима, пластеницима, јавним и националним парковима, у комуналним предузећима као што је Градско зеленило итд. Ради физичке послове у погнутом положају тела на отвореном и у затвореном простору. Може се додатно образовати да стекне звање техничар за пејзажну архитектуру.

ОПЕРАТЕР ЗА ИЗРАДУ НАМЕШТАЈА

БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА:3

Оператер за израду намештаја оспособљен је за машинску и ручну обраду материјала од дрвета, површинску обраду и заштиту производа од дрвета, кројење и шивење материјала за тапацирање, тапацирање производа, као и склапање и монтажу столарских и тапетарских производа.

Након завршеног школовања, ученик ће бити у стању да:

• Припрема и организује рад;

• Врши машинску обраду дрвета;

• Врши машинску обраду плоча на бази дрвета;

• Врши површинску обраду и заштиту производа од дрвета;

• Изводи поступке кројења и шивења материјала за пресвлачење намештаја;

• Врши тапацирање производа;

• Склапа и монтира столарски и тапетарски производ;

• Управља ЦНЦ машинама у производњи намештајa.

Постави коментар