Пољопривредно-хемијска школа „Др Ђорђе Радић”

Пољопривредно-хемијска школа „Др Ђорђе Радић”

36000 Краљево, Ђуре Ђаковића 2, Тел: 036/359-979; 359-888; 359-970

e-mail: ratarica@ptt.rs 

ЦВЕЋАР / ВРТЛАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Гаји, набавља и/или продаје све врсте цвећа. Од резаног цвећа и зеленог растиња обликује цветне аранжмане и букете. Вртлар уређује и одржава вртове и зелене површине, паркове, спортске терене и просторе других јавних површина. Сади дрвеће, украсно растиње, цвеће. Одржава и коси травњаке, шиша живице и украсно грмље, поткресује гране стабала. Ђубри и штити дрвеће и цвеће од болести и штеточина, лечи болесно растиње и замењује саднице. Ради на отвореном и у затвореном простору. Стално је у покрету.

ТЕХНИЧАР ХОРТИКУЛТУРЕ– ОВАЈ СМЕР СЕ НЕ УПИСУЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Организује производњу, гајење и негу цвећа, украсног дрвећа и шибља, зачинског и лековитог биља. Прати и спроводи мере технолошког процеса у производњи биљака, семена и садног материјала. Пројектује и прати озелењавање, одржавање и заштиту јавних површина, паркова али и дворишта. Израђује цветне аранжмане и организује декорацију унутрашњег простора. Посао обавља углавном на отвореном простору, у покрету (расадници, јавни и национални паркови, озелењавање и украшавање дворишта…), али може да ради и у затвореном простору (пројектни бирои, цвећаре, продавнице опреме за хортикултуру, пољопривредне апотеке). Овај образовни профил омогућава испољавање естетских и креативних потенцијала.
ПОЉОПРИВРЕДНИ ТЕХНИЧАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Организује и надгледа производњу биљних култура: ратарских, воћарских, виноградарских и производњу и узгој домаћих животиња. Ради и у другим гранама пољопривредне производње – пчеларству, рибарству… Због велике разноврсности послова, пољопривредни техничар може обављати тзв. специјализоване послове: техничар-вртлар, техничар-сточар, техничар фитофармацеут (заштита биља). Раде на отвореном и затвореном простору. У раду користи различита хемијска средства за сузбијање штеточина, корова и болести и зато је потребно је да примењује мере заштите.

ВЕТЕРИНАРСКИ ТЕХНИЧАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Помаже ветеринару у лечењу животиња. Информише и саветује узгајиваче животиња о начину одгајања и неговања животиња. Обавља једноставније прегледе животиња – врши лабораторијске прегледе, даје терапију, чисти и превија озлеђене животиње. Помаже при хируршким захватима. Врши вештачку оплодњу, помаже ветеринару приликом порођаја животиња. Спроводи мере заштите од заразних болести и паразита путем вакцинисања животиња. Спречава ширење заразних болести и епидемија у сточарству. Ради у ветеринарским амбулантама или на фармама које гаје животиње.

ХЕМИЈСКИ ЛАБОРАНТ– ОВАЈ СМЕР СЕ НЕ УПИСУЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Узоркује, припрема, изводи лабораторијске поступке и одређује својства различитих материјала, сировина, полупроизвода и производа. Користи разне лабораторијске инструменте, апарате и уредаје. Током рада води евиденцију о току поступка, складиштењу и прописном обележавању лабораторијских узорака. Ради у затвореном и вештачки осветљеном простору стојећи или седећи. Ради се са супстанцама различитих својстава, што значи да је могућа присутност испарења и контакт са хемикалијама штетним за здравље. Због тога је у складу с прописима заштите на раду обавезна употреба заштитне опреме, рукавица, наочара и маски.

ПРЕХРАМБЕНИ ТЕХНИЧАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Контролише квалитет сировина и финалних производа у технолошким лабораторијама (испитивање микробиолошких, биохемијских, хемијских особина и др.). Надгледа технолошке процесе чишћења, прања, љуштења, конзервирања, ферментирања, дестилисања, пастеризовања хране. Организује пријем, чување и паковање прехрамбених сировина, као и рад производних линија у преради намирница (млека, воћа, поврћа, брашна, шећера…).Води бригу о паковању готових производа у одговарајућу амбалажу. Ради у затвореном простору, махом стојећи, ходајући или седећи за различитим техничким уређајима и мерним инструментима.

ТЕХНИЧАР ЗА ИНДУСТРИЈСКО – ФАРМАЦЕУТСКУ ТЕХНОЛОГИЈУ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Учествује у индустријској производњи лековитих масти, таблета, капсула, прашкова, средстава за спречавање болести ( вакцина, витамина, дезинфекционих средстава), раствора за ињекције и инфузију, капи за ухо, очи и нос, антибиотика… Прати, контролише и складишти сировине, полупроизводе и готове производе. Ради у затвореном простору. Могућа је присутност испарења као и додир са супстанцама штетним по здравље. У раду користи заштитну опрему, рукавице, наочаре и маске, а прописано је и ношење стерилне обуће и одеће.

ТЕХНИЧАР ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Мери и прати загађење животне средине. Контролише рад са штетним и отпадним материјама, води рачуна о технологији правилног одлагања, складиштења и рециклаже отпадних материја. Врши испитивања воде ваздуха и тла ради припреме за њихово пречишћавање. Испитивања могу бити физичка, хемијска, микробиолошка и токсиколошка (присуство отровних материја). Стара се о примени прописа, сређује и анализира податке о степену загађења животне средине и прослеђује их надлежним установама које по потреби предузимају одговарајуће мере. Ради на терену као и у затвореном простору, лабораторијама.

ПЕКАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Припрема одговарајуће састојке и обликује тесто ручно и помоћу машина. Готово тесто слаже на лимове и уноси у пећи. Надзире процес печења хлеба и пецива, подешава температуру и степен влажности и контролише трајање печења. Испечени хлеб и пециво вади из пећи специјалним пекарским лопатама и врши припрему за превоз до продајних објеката. Ради стојећи, у затвореном простору при повишеној температури и влажности ваздуха, засићеног честицама брашна и осталих сировина. Ради у сменама.

МЕСАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Током школовања стиче знања о обради меса, производњи сувомеснатих прерађевина, припреми и обради роштиљског меса, продаји меса и месних прерађевина. Уме да разликује здраве и болесне животиње, обавља све операције на линији клања. Познаје различите начине конзервисања хране, коришћење одговарајуће амбалаже. Прилагођава понашање различитим врстама потрошача, у складу са кодексом понашања. Припрема свеже месо за продају, реже га, одмерава тежину. Ради у месарској индустрији или продајним објектима, стојећи. Изложен је влази, промаји и ниским температурама.

ПРЕРАЂИВАЧ МЛЕКА– ОВАЈ СМЕР СЕ НЕ УПИСУЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Прима свеже млеко и хемијски га контролише. Припрема линије и уређаје за прераду млека и млечних производа. Ради на производњи и паковању ферментисаних производа (јогурт, кисело млеко, …), сирева, маслаца, прашкастих производа и сладоледа. Складишти и дистрибуира млеко и млечне производе. Ради у затвореном простору, стојећи или у покрету.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s