Економско-трговинска школа

Економско-трговинска школа

36000 Краљево, Доситејева 46, Тел: 036/382-047; 380-707

e-mail: ekonomskotrgovackakv@mts.rs

ФИНАНСИЈСКИ АДМИНИСТРАТОР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Финансијски администратор обавља различите финансијске послове (платни промет, обрачун и књижење документације, обрачун трошкова пословања, расхода и прихода фирме, евидентирање плаћених фактура, обрачунавање пореза и доприноса на зараде, контрола архивирања итд.).  Финансијски администратор припрема и израђује различите извештаје, попуњава и контролише исправност документације (рачуна, спискова уговора, признаница), формира и води картотеку и датотеку, а може обављати и друге административне послове. Посао обавља у затвореном простору, у канцеларијским условима. У раду користи рачунар и канцеларијску опрему.

ЕКОНОМСКИ ТЕХНИЧАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Обавља књиговодствене, рачуноводствене, финансијске, комерцијалне, или један део послова у области маркетинга и истраживања тржишта. Води благајничко пословање, попуњава књиговодствена документа, књижи пословне промене, саставља извештај о пословању. По потреби обавља готовински и безготовински платни промет. Ради углавном у канцеларији или на шалтеру, седећи, уз употребу рачунара. Осим сналажења са бројевима, за успех у овом занимању важни су одговност, тачност, систематичност и развијене вештине комуникације.

КОМЕРЦИЈАЛИСТА
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Типични радни задаци комерцијалисте су контактирање са добављачима и купцима и уговарање продаје производа и услуга. За обављање посла комерцијалисте потребне су информације и знања из области квалитета робе, праћење и проучавање прописа из подручја трговине, увид у цене и појављивање нових производа и услуга на тржишту, као и добре вештине комуникације. Такође, ради на проналажењу нових клијената, обезбеђује квалитетан транспорт робе. Ради административне и друге канцеларијске послове. Већина огласа за посао захтева да комерцијалиста поседује возачку дозволу Б категорије – у последње време се највише траже теренски комерцијалисти. За разлику од тога, образовни профил комерцијалиста (4) оспособљава за рад у свим секторима велетрговинских и спољнотрговинских предузећа, дакле првенствено за канцеларијски рад.

ПОСЛОВНИ АДМИНИСТРАТОР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Планира и организује рад канцеларијског пословања. Прима, прегледа, бележи, распоређује, архивира и шаље пошту и списе. Ради на кадровским пословима – води документацију, издаје решења, води евиденцију о присутности на послу. Организује састанке и води пословну коресподенцију. Током школовања стиче знања из области права, економије и администрације, маркетинга и менаџмента предузећа. Ради у канцеларији, седећи, уз употребу рачунара, канцеларијског материјала и прибора.

СЛУЖБЕНИК ОСИГУРАЊА
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Службеник или агент осигурања може да продаје различите врсте полиса осигурања: на пр. животно, имовинско, здравствено, пензијско осигурање итд. Саветује кориснике да изаберу одговарајућу полису осигурања која најбоље штити њихове интересе. Посао се састоји од припреме извештаја, прикупљања података о насталој штети и испитивања могућности исплате осигурања. Такође, врши контролу наплате осигурања у складу са предвиђеном процедуром. Агент осигурања може да ради за одређену агенцију или независно, за више осигуравајућих друштава. Ради у канцеларији. Уколико је у тиму за процену штете део радног времена проводи на терену, што може бити и ван уобичајеног радног времена.

ТРГОВИНСКИ ТЕХНИЧАР
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 4
Продаје различите врсте робе. Купце обавештава о квалитету, предностима, цени и условима куповине појединих врста роба. За успех у раду пожељне су добре вештине комуникације, услужност и љубазност. Осим продаје, продавац обавља и послове пријема робе и припреме за продају (прегледање, разврставање, мерење и етикетирање, уређивање полица, исписивање рачуна, паковање и издавање робе). Проверава рок трајања робе. Продавац наплаћује, води списак дневног пазара, ради са наруџбеницама, требовањима, отпремницама и другом документацијом, прави обрачун благајне и уплаћује пазар. Ради углавном у затвореном простору. Посао обавља стојећи и у сталном покрету. Повремено преноси и теже терете. Стицањем дипломе четвртог степена, добија се звање трговинског техничара и могућност да се ради у трговинским предузећима.

ПРОДАВАЦ – ТРГОВАЦ
БРОЈ ГОДИНА ШКОЛОВАЊА: 3
Продаје различите врсте робе. Купце обавештава о квалитету, предностима, цени и условима куповине појединих врста роба. За успех у раду пожељне су добре вештине комуникације, услужност и љубазност. Осим продаје, продавац обавља и послове пријема робе и припреме за продају (прегледање, разврставање, мерење и етикетирање, уређивање полица, исписивање рачуна, паковање и издавање робе). Проверава рок трајања робе. Продавац наплаћује, води списак дневног пазара, ради са наруџбеницама, требовањима, отпремницама и другом документацијом, прави обрачун благајне и уплаћује пазар. Ради углавном у затвореном простору. Посао обавља стојећи и у сталном покрету. Повремено преноси и теже терете. Трговац може радити као продавац.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s