Малтретирање у виртуелном свету

Малтретирање у виртуелном свету

Малтретирање није више појава коју можемо срести само у стварном свету. Нови видови комуникације донели су својим корисницима бројне предности: једноставнију комуникацију са пријатељима који не живе у истом месту, брзо и лако долажење до информација, прилику за квалитетну и јефтину забаву. Нажалост, у онлајн свет преселило се и малтретирање, које се некада најчешће одвијало у школском ходнику, у учионици, на игралишту, а које је попримило нове облике у оквирима виртуелног света.

Пуно је покушаја да се прецизно дефинише малтретирање у виртуелном свету (у енглеском језику често се срећу термини cyberbullying, online bullying, electronic bullying, digital bullying, internet bullying, e-bullying), али се сви слажу у томе да се малтретирањем у виртуелном свету сматра намерно, понављано и непријатељско понашање једне или више особа усмерено на наношење штете другоме, а кроз употребу интернета, интерактивних технологија или мобилних телефона.

Како се дешава?

Упорно слање порука електронске поште или текстуалних порука којима се узнемирава неко ко је изјавио да више не жели никакав даљи контакт са особом која их шаље, надевање погрдних имена, исмевање у онлајн причаоницама (chat rooms на енглеском) и на интернет форумима, објављивање лажних оптужби и гласина на рачун неке особе на профилима друштвених мрежа, представља само неке од типичних облика малтретирања у виртуелном свету.

Иако се малтретирањем у виртуелном свету не може физички повредити друга особа, последице оваквог понашања могу да буду изузетно озбиљне. Управо због тога што постоји могућност да се малтретирање одвија непрестано, 24 часа и свих 7 дана у недељи, изван школе и од стране непознатих људи, жртви је веома тешко да побегне од ове врсте малтретирања, због чега се понекад може осећати веома изоловано, усамљено, тужно, уплашено, рањиво, фрустрирано. Ова осећања се често крију и трају дужи период времена и у понеком случају могу завршити самоповређивањем или самоубиством.

Малтретирање путем интернета није нешто што се дешава и у чему учествују само деца и млади – иако се такво понашање дефинише на исти начин и у случајевима када су насилници или жртве одрасле особе, када су у малтретирање преко интернета укључени одрасли, најчешће је реч о виртуелном ухођењу и прогањању (cyberstalking) или уопштено, узнемиравању у виртуелном свету (cyberharassment).

Прочитајте остале текстове о малтретирању у виртуелном свету.

Облици малтретирања у виртуелном свету

Разлике између малтретирања у виртуелном и реалном свету

Шта да радим када се малтретирање дешава мени?

Шта да радим када се малтретирање дешава другима?

Шта да радим када неко малтретира моје дете?

Шта да радим када моје дете малтретира друге?

Како да не постанем насилник у виртуелном свету?

Како да не постанем жртва малтретирања у виртуелном свету?

Извор: http://www.kliknibezbedno.rs/

Klikni-bezbedno-1024x90

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s