Безбедност и приватност на интернету

Приватност и безбедност

Безбедност

Познато је да је најслабија карика у ланцу безбедности увек корисник сам. Немарним или недовољно пажљивим начином употребе сваке технологије, корисници – ми сами – стављамо себе или друге у ризичну ситуацију из које је понекада јако тешко изаћи.

Зато је нужно да онлајн безбедности приступимо на исти начин као безбедности пешака у саобраћају. Први сет правила које смо научили још одавно, када смо били јако мали, јесте начин безбедног прелажења улице: погледамо улево, па удесно да ли наилази неко возило, уочимо семафор, „зебру“ – па пређемо.

И нашој онлајн безбедности морамо да приступимо на исти начин: кроз усвајање основних знања и поступака које примењујемо сваки пут када прелазимо неку онлајн „улицу“; на пример када отварамо налог на некој од друштвених мрежа, када објављујемо податке о себи, када стварамо онлајн пријатељства или када нешто купујемо у онлајн продавницама.

Зато је Кликни безбедно направио овај водич који ће помоћи и сасвим неискусним, као и искуснијим корисницима ИКТ (информационо-комуникационих технологија) да утврде своје знање основних, врло практичних и врло једноставних сетова правила који ће бити прва зона одбране од могућих опасности које долазе из дигиталног света.

Приватност

Приватност је у исто време и већа и мања тема од безбедности. У првом случају, приватност је већа тема када се размишља о томе шта и у које сврхе се наши подаци о личности, наше фотографије, наше шопинг листе могу употребити од стране компанија или органа власти.

Иако је ова прва наведена употреба јако важна не само за нас лично већ и за друштво у целини, ми ћемо се на овом сајту углавном бавити темом приватности као делом личне онлајн безбедности свакога од нас, а посебно када се она тиче малолетних корисника.

Зашто је приватност важна?

Приватност постаје важна оног тренутка када било која информација о Вашој личности за Вас има вредност. Овај однос се мора изградити. Ако одређена информација има вредност за Вас, сигурно је вредна и некоме другоме. И обрнуто мора бити тачно: ако је некоме другом информација вредна, онда би требало да је вредна и Вама, и морали бисте да се понашате тако да ту информацију заштитите и не дозволите да се њоме користи неко ко не желите.

На пример: информација о Вашој кућној адреси. Вама је важна зато што је Ваш дом место најважније интиме, приватности и личне слободе. Некоме другоме може бити важна да би украо нешто из вашег поштанског сандучета или из самог дома. У горим случајевима, Ваша адреса некоме може бити важна управо зато што је дом место интиме, на пример сексуалним предаторима или другим врстама криминалаца.

Питање приватности већ јесте једно од најважнијих питања 21. века: како је дефинишемо, како је штитимо, како је злоупотребљавамо, како се мењају закони који у нашим друштву регулишу сва претходна питања.

Без обзира не неизвесност одговора на ова велика питања, приватност појединца је, пре свега, установљена на односу сваког од нас појединачно. На нама је одговорност да се старамо о својој приватности. Надамо се да ће Кликни безбедно успети да Вас увери да је приватност приоритет којим се вреди бавити свакодневно, као и да је приватност вредност коју треба активно одгајати и штитити.

Више о приватности и безбедности на интернету прочитајте на следећим страницама.

Шта су подаци на интернету?

Како направити добру лозинку?

Безбедан оперативни систем на интернету?

Безбедан имејл

Безбедан веб-прегледач

Безбедан wireless

Безбедан мобилни телефон

Онлајн игрице

Онлајн куповина

Личне карте друштвених мрежа

Ризици коришћења друштвених мрежа

Фејсбук

Извор: http://www.kliknibezbedno.rs/

Klikni-bezbedno-300x100

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s