Национални дан књиге Акција Друштва школских библиотекара Србије Читајмо гласно одржана је шести пут

Национални дан књиге обележава се 28. фебруара последњих шест година акцијом Друштва школских библиотекара Србије под називом Читајмо гласно. Запослени и ученици Основне школе „Светозар Марковић“ придружили су се акцији у циљу неговања матерњег језика и културе читања. Иако живимо у доба дигитализације љубав према књизи и књижевности се мора одржати, а књиге не смеју губити на значају.

               Читање је основа за школско учење, па је његов удео у настави било ког предмета изузетан. Они који немају добро развијене читалачке стратегије мање су успешни, не само у учењу матерњег и страних језика, већ и у сазнавању математике, природних или друштвених наука. Читање је компетенција од које зависи успех  у  готово свим областима.

               Ове године акцију  Читајмо гласно у нашој школи подржало је седам наставника, седам учитељица, око 380 ученика и школска библиотекарка. Са ученицима првог и другог разреда у продуженом боравку читале су њихове учитељице, али су се први пут нашој акцији придружили и  родитељи. Ученици одељења 3/4 читали су једни другима одломке из својих омиљених књига. Књига „Аги и Ема“ Игора Коларова била је  главна читалачка тема са ученицима петог разреда. Ученици су, уз заједничко гласно читање романа са школском библиотекарком, на часовима ликовне културе илустровали поглавља по избору, а имали су прилике и да погледају сегменте истоименог филма. Одржан је и занимљив час Грађанског васпитања у одељењу 6/4 током ког су ученици са наставницом, у школском дворишту, читали сегменте књиге „Бонтон“ Јасминке Петровић. Ученици седмог разреда су на часовима ликовне културе и физичког васпитања читали са наставницама одломке из књиге „Дванаесто море“ Игора Коларова коју обрађују на часовима српског језика као и друге њима интересанте књиге.

               На иницијативу наставнице српског језика Ане Милуновић, одељењске старешине осмог разреда и учитељице четвртог разреда, искористили су акцију Читајмо гласно за представљање лектире која се ради у петом разреду. Ученици осмог разреда читали су одломке из омиљених лектира другарима из четвртог разреда учинивши тиме своје бивше учитељице веома поносним.

               Видео записе и фотографије које су доставили учесници објединила је у видео прилоге школска библиотекарка.

Поздрав до следећег читања!

                                                                                                                                                      За школски сајт

Невена Мартић, стручни сарадник – библиотекар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s