Европски дан језика у ОШ „Светозар Марковић“

Обележавање Европског дана језика и ове године реализује се у сарадњи Друштва за стране језике и књижевности Србије и Друштва школских библиотекара Србије. Идеју, коју је представила школска библиотекарка, прихватили су наставници страних језика, ликовне и музичке културе. У ОШ „Светозар Марковић“ ове године представљене су пословице на свим језицима који се у школи изучавају: српски, енглески, италијански и француски.

Пословице, кратке изреке, које изричу животну мудрост стилски наглашено (иронично или духовито) или песнички у рими,  карактеришу сваки језик и све културе, широко су распростраљене и у употреби у свакодневној комуникацији међу људима. Својом етичком снагом задивљују јер се залажу за највеће људске вредности – правду, поштење, рад, слободу, љубав, пријатељство, знање, разумевање… Њихова естетска вредност је у снази израза, језичком богатству, сликовитости и бројним стилским фигурама. 

Мудре мисли, изреке, на страном језику добар су подстицај за богаћење речника, али и за анализу и промишљање о садржају порука. Наставница ликовне културе креирала је интерактивни пано за изложбу у холу у школе. На изложби су приказани и други репрезентативни ученички радови припремљени за Европски дан језика. У циљу подстицања аудитивног и визуелног памћења код ученика у сарадњи са наставницама ликовне културе и страних језика и ученицима, школска библиотекарка је креирала видео запис употребе интерактивног паноа са пословицама преведеним на четири језика. Креиран је аудио запис од превода пословица са српског језика на остала три језика која се изучавају у школи и дела класичне музике композитора  према избору наставнице музичке културе (Камиј Сен-Санс- Карневал животиња-Лабуд; Антонио Вивалди-Четири годишља доба-Јесен; Џорџ Гершвин – Летње доба; Дејан Деспић- Ноктурно.). О прослави Европског дана језика и теми коју смо изабрали говорило се на часовима страних језика  у старијим разредима.

Активност је реализована уз поштовање прописаних превентивних мера заштите од корона вируса. У реализацији активности учествовале су наставнице Весна Шућур, Александра Грковић, Кристина Савић, Лидија Пајовић, Гордана Кастратовић, Кристина Трујић, Драгана Милићевић, Бојана Ђурић, школска библиотекарка Невена Мартић и ученици старијих разреда наше школе.

Невена Мартић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s