Препоруке за ученике- Како да се заштитимо од корона вируса?

Поштовани ученици,

У наредној школској години школа ће радити другачије у односу на претходну. Поново ће сви ученици једног одељења истовремено похађати наставу у школи. Сигурна сам да сте са родитељима већ разговарали о мерама заштите од корона вируса. Улога школе је такође значајна. Потребно је да се сви ми који боравимо у школском простору понашамо одговорно, како бисмо спречили ширење корона вируса. У овом чланку можете да пронађете корисне информације и препоруке како да се заштитите од корона вируса.

Драгана Лазовић, директор школе

Школа је спровела препоруке за безбедан повратак у школе током трајања пандемије COVID-19

На почетку школске године планирано је да са својим учитељима и одељењским старешинама разговарате о начинима и значају превенције COVID-19 у школској средини. У школи су на видним местима постављени постери о одржавању физичке дистанце и начинима и значају превенције COVID-19.

Ученици, наставно и ненаставно школско особље не треба да долазе у школу уколико имају повишену телесну температуру и/или симптоме респираторне инфекције.

Подсети родитеље да ти сваког дана пре поласка у школу измере телесну темпрературу. Ако имаш повишену температуру, остани код куће, а родитељ треба да прати твоје стање и потреби те одведе на лекарски преглед.

Одржавајте растојање – физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1,5 метара.

Ученици не мењају учионице односно настава за једно одељење одвија се у истој учионици. О учионици у којој ће бити твоје одељење обавестиће вас учитељица/одељењски старешина.

Настава физичког васпитања биће организована на отвореном када год је то могуће и тако да се избегне блиски контакт односно одржи физичка дистанца од најмање два метра у свим правцима.

Потребно је да не стварате гужву у свлачионицама, већ да будете стрпљиви и сачекате свој ред према инструкцији наставника.

У периоду непосредно пре и после наставе и између школских часова (мали и велики одмор) у школи и дворишту школе немојте да стварате гужве.

Особе које доводе децу у школу не треба да улазе у школу, већ децу прате до улаза у школску зграду. Децу млађег узраста преузима учитељица на договореном месту. Дежурни учитељ/наставник и обавезно носе заштитну маску тако да покрива нос, уста и браду.

Одржавање физичке дистанце међу ученицима неопходно је и током малих и великог одмора. Препоручује се да ученици проводе велики одмор на отвореном (у школском дворишту) кад год то временске прилике дозвољавају.

Организовано је коришћење тоалета тако да у тоалет улази онолико деце колико кабина има, а да се испред тоалета чека у реду са поштовањем физичке дистанце од најмање једног метра.

У овом периоду неће бити организоване прославе у објекту (приредбе), као ни организоване групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа, излете и др.

НОШЕЊЕ МАСКИ

Ученици:
− Маску ученик треба да носи при уласку у школу, па све до доласка до своје клупе.
− Маска се обавезно користи и приликом одговарања и сваког разговора.
− Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или тоалет.
− Препоручује се да ученици све време боравка у школи носе маску, али она се може одложити у периоду када ученик седи у својој клупи и слуша наставу.

Током боравка у школи могуће је да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али она треба да се користи на исправан начин тако да покрива нос и уста.

РЕДОВНО ПРАЊЕ РУКУ

Како? Хигијенски исправном водом за пиће и сапуном у трајању од најмање 20 секунди или употребом дезинфекционог средства на бази 70% алкохола. Дезинфекција руку средствима на бази 70% алкохола не може заменити прање руку водом и сапуном уколико су руке видно запрљане. После 3 до 4 извршених дезинфекција руку обавезно опрати руке водом и сапуном.
Када? Обавезно при уласка у школу, пре јела, после одласка у тоалет, пре спремања хране, након обављања респираторне хигијене (истресање носа, кашљања у марамицу итд.), после игре (нпр. после великог одмора, после часа физичког васпитања) и мажења животиња, када су видно запрљане, након изласка из школе и увек када постоји потреба.
Где? На свим улазима у школу и на излазу из фискултурне сале постављена су дезинфекциона средства на бази 70% алкохола (користити уз обавезни надзор наставника/дежурног наставника). На свим уређајима за прање руку постављен је течни сапун (нпр. тоалети).

Редовно прање руку и правилно одржавање хигијене руку важно је за спречавање ширења инфекције. Важно је да не додирујете очи, нос и уста неопраним рукама.

ПОСТУПАК СА УЧЕНИЦИМА КОЈЕ ИМАЈУ СИМПТОМЕ РЕСПИРАТОРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ СА СУМЊОМ НА ИНФЕКЦИЈУ COVID 19

  1. Уколико се симптоми појаве ван школе
    Потребно је да се ваши родитељи јаве у COVID – 19 амбуланту надлежног дома здравља. Немојте да долазите у школу, а родитељи треба да обавестите надлежну особу (учитељицу/одељењског старешину) у школи. Даље пратити препоруке лекара.
  2. Уколико се симптоми појаве у школи
    При свакој сумњи на постојање респираторне инфекције наставник ће ученику одмах ставити маску и сместити га у празну учионицу/просторију одређену за изолацију и обавестити родитеље и надлежни институт/завод за јавно здравље. О ученику, у соби за изолацију до доласка родитеља, бринуће једна особа
    користећи маску и рукавице, а просторију ће након одласка детета очистити и дезинфиковати.

У овом чланку постављени су едукативни и видео материјали са сајта Уницефа Србија. Текст је сачињен на основу Упутства о мерама заштите здравља ученика и запослених за основне и средње школе (Препоруке за безбедан повратак у школе током трајања пандемије COVID -19). Уколико се одлучите да копирате припремљени текст са нашег сајта, молимо Вас да наведете линк до овог чланка.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s