Недеља толеранције и дечјих права

Трећа недеља новембра у ОШ „Светозар Марковић“ протиче у обележавању два важна датума, Међународног дана толеранције и Међународног дана детета. Принципи Конвенције о правима детета и дух толеранције и праведности уткани су у циљеве образовно-васпитног процеса, а да ли ћемо те исходе достићи зависи и од нас самих.

У нашој школи  дужи низ година реализујeмо пројекат „Образовање за права детета“ , негујемо и унапређујемо вредности демократског друштва. Образујемо наше ученике кроз редовну наставу и ваннаставне активности о њиховим правима и обавезама, подстичемо их да слободно изражавају мишљења и да заступају своје ставове. Усмеравамо их ка ненасилном решавању конфликата и недискриминацији, подстичемо их на толеранцију и фер-плеј, одржавамо код њих важност поштовања различитости, као и  значења речи извини и хвала.

И ове године обележили смо разним активностима  недељу за нама. На часовима ликовне културе и физичког васпитања говорило се о поменутим темама. Ученици су своја размишљања и ставове осликали и исписали на облицима својих шака од папира и инспиришућим цртежима. Њихове поруке оплемениле су дрво права и паное у холу наше школе.  Плесали су уз светки хит који је обележио „ковид“ годину и скромно се прикључили  светском таласу #Jerusalema_dance_challenge. Изводили су вежбе уз разговор о толеранцији, етици спортског понашања и дечјим правима.  

Активности са ученицима су реализовале наставнице Кристина Трујић и Марина Јевремовић, уз помоћ и подршку школске координаторке ОПД пројекта.

Невена Мартић,
школска библиотекарка

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s