Угрожене и ретке биљке и животиње у Србији

Ми људи смо део екосистема планете Земље заједно са свим осталим бићима у природи, али захваљујући нашој интелигенцији, попели смо се на врх ланца исхране и постали смо најразвијенија врста на планети. Ово нам је донело многе користи, али и бројне одговорности. Наша највећа одговорност је да сачувамо флору и фауну од негативних утицаја човека. Ово посебно важи за нашу Земљу која је упркос својој релативно малој величини веома богата разноврсним врстама биљака и животиња.

Биљке постају угрожене лошим утицајима човека,претераног брања због лековитости,лепоте. Те врсте које су угрожене законом су заштићене исто као и животиње. Неке од угрожених врста су: Панчићева оморика, Молика, Росуља, Саса, Госпина папучица. Од животиња су угрожени: Балкански рис, Мрки медвед, Видре, Шарени твор, Белоглави суп. У следећем делу можете погледати слике свих ових угрожених врста.

У свету, за разлику од ЦРВЕНЕ КЊИГЕ уведена је и ЦРНА КЊИГА флоре и фауне, која се користи за попис живих бића које је човек заувек уништио.

Биљни и животињски свет веома је угрожен од стране човека и ако се овако све буде одвијало флора и фауна наше земље ће се смањити.

Текст припремили: Дуња Карданов, Милица Јевтић и Алекса Гаџић одељење 8/1.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s