МЕЂУНАРОДНИ ДАН АКЦИЈЕ ПРОТИВ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА

Светски дан климатских промена се обележава сваког 4. новембра, када се широм планете Земље организују радионице и акције са главним циљем – информисања и упозоравања становништва на могуће или постојеће негативне последице које овакве промене могу изазвати.

Од 2000. године Србија се суочила са неколико значајних екстремних климатских и временских епизода које су проузроковале значајнe материјалне и финансијске губитке, као и губитке људских живота, суша у 2012. години и поплаве у 2014. години. Суша је била посебно јака и допринела је смањењу приноса неких усева и до 50%. Укупне материјалне штете изазване екстремним климатским и временским условима, од 2000. године, прелазе 5 милијарди евра, од чега је више од 70% је повезано са сушом и високим температурама. Други главни узрок значајних губитака биле су поплаве. Током претходних деценија и година сведоци смо све чешћих и драстичнијих промена климе, а последице које се предвиђају у наредним годинама се сматрају резултатом повећаних човекових апетита и активности.

Када се бавимо овом темом веома је важно напоменути значај ефекта стаклене баште, јер се он заснива на постојању гасова у атмосфери који Земљу одржавају топлом и који су одговорни за постојање живота. Употребом све већег броја хемијских једињења у свакодневном животу, људи су променили састав гасова присутних у атмосфери. На тај начин се стварају „ожиљци“ и топлота која нам стиже од Сунца се не рефлектује у Васиону већ се, напротив, задржава у атмосфери што даље доводи до повећања температуре.

Повећањем зелених површина умањујемо негативне утицаје климатских промена, као и фокусирањем на веће градове у којима су главни загађивачи природе.

Ове школске године решили смо да обележимо важан еколошки датум 24.10.“Међународни дан борбе против климатских промена:

“Док смо постављали изложбу у холу,засновану на ученичким радовима,разговарали смо и са нашим наставницима на ову тему.

„Кратке удаљености прелазим пешачећи,трудећи се да што мање користим аутомобил јер се на тај начин смањује емисија издувних гасова у атмосфери.

Када идем у продавницу носим своју торбу за намирнице,и на тај начин смањујем употребу пластичних кеса које штете околини.Ђубре бацам искључиво у контејнер предвиђен за то,трудећи се да на тај начин сачувамо животну средину.Верујем да у нашој држави није довољно развијена свест на тему рециклаже одређених материјала попут пластике,стакла и метала. Имао сам прилике да у другим државама попут Швајцарске уочим разлику у одлагању и разврставању рециклажног материјала у односу на нашу државу и сигуран сам да као друштво можемо више ствари учинити ради очувања наше планете због нас самих и наших потомака.“ – наставник математике Милош Николић.

„Смеће разврставам у посебне кесе зато што у мом крају не постоје контејнери предвиђени за посебно одлагање рециклажног материјала,али мислим да би то било веома корисно.Трудим се да све више идем пешке или бициклом,јер тиме не загађујем околину и као веома битно,урадила сам изолацију куће.То доприноси одржавању температуре,зими се задржава топлота,а лети хладноћа.Верујем да када би сви водили рачуна о својим поступцима,не би постојали велики проблеми и наша планета би била лепше место за сва жива бића.“ – психолог Љиљана Орловић.

“На посао искључиво идем бициклом, у крајњем случају мотором, који не штети околини, јер има катализатор,трудим се да на сваку могућу дестинацију идем пешице, јер ћу тако сачувати своје здравље, али и планету на којој живим.Рециклирам старе ствари и покушавам да својим пријатељима објасним важност тога.Штедњом електричне енергије мање штетим околини.За циљ имам да пробудим свест међу младима, јер касније планета ће бити у њиховим рукама, а уколико ситуација настави да се одвија овако, иста та планета ће изгубити свој смисао.“ – наставник физичког Ненад Лешевић.

Ученици 8/1 одељења: Милица Јевтић, Дуња Карданов и Алекса Гаџић.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s