„Стар човек је двоструко дете“ Међународни дан старих 1. октобар

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 1.октобар за дан старијих особа још 1990.године. Међународни дан старијих особа има за циљ да укаже на потребе старијих људи и да подстакне државе да старијим члановима друштва осигурају поштовање њихових права. Међу старијим лицима распрострањено је сиромаштво и социјална искљученост, чести су случајеви дискриминације на основу животне доби, а неретко и злостављања и занемаривања. Становништво Србије је све старије, а процене су да ће до 2030.године 22% чинити особе старије од 65 година. Сматрамо да је однос према старијим особама огледало друштва, тј. да до наведених проблема које они имају долази због тога што им друштво чији су део окреће леђа.

Школа као образовно-васпитна установа има велики значај у неговању односа поштовања и уважавања млађих према старијим генерацијама. Тај однос се негује од „малих ногу“ и унапређује у свим животним добима.

У истицању значаја овога дана у ОШ „Светозар Марковић“ активностима су увезани васпитни и образовни циљеви. Кроз појам кореспондеције повезани су млади и стари. На изложби су приказана писма љубави, емпатије и подршке старијим суграђанима која су писали и украшавали ученици другог разреда са својим учитељицама (Јасмина Мајсторовић, Татјана Крстић, Златана Зарић и Драгана Даниловић).

Наставница српског језика, Ана Милуновић и наставница ликовне културе, Кристина Трујић осмислиле су  едукативни постер о правилима писања писма- формалног, неформалног и имејла. На изложби су приказана писма корисника Дома за старе у Матарушкој Бањи намењена нашим ђацима на којима имају прилику да виде како се некада писало – какав је рукопис старијих особа, а и да прочитају  многе мудре мисли и поруке.

Ученици шестог разреда, који су желели да учествују у овој активности, послали су снимке на којима казују или изражајно читају поезију. Циљ је био подстаћи их да учествују, да поклоне део себе, без процењивања њихових рецитаторских способности. Библиотекарка Невена Мартић је од тих снимака креирала видео запис који ће уз писма млађих ученика бити поклоњен Дому за старе у Матарушкој Бањи.

Невена Мартић, школски библиотекар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s