Међушколски пројекат – ЗА ЧИСТОТУ ЈЕЗИКА

Ученици наше школе посетили су 10. октобар 2018. године Машинску техничку школу „14. октобар“. У школи је од 25. септембра до 20. октобра постављена изложба аутора Бојана Јокановића. Ово је међушколски пројекаткоји има за циљ промоцију писмености и развијање језичке културе. Пројекат организује Заједница која учи „СаЗнање“. Аутор пројекта је Славица Јурић. Наставник Ана Милуновић довела је ученике одељења 8/1 и 8/4 да присуствују часу.

Час је планиран на следећи начин:
• На почетку часа ученици су се укратко упознали са биографским занимљивостима о аутору које су довеле до стварања циклуса карикатура; сазнали су и ко је Сизиф и изнели своја размишљања о томе какве везе имају Сизиф, правопис и језик, односно откривали су идеје аутора.
• На једном примеру карикатуре тумачили смо уметнички поступак и образовни ефекат на карикатури: шта је приказано на карикатури, шта је правописно погрешно, како је осликано, шта ради Сизиф и како је истакнуто исправно решење.
• Ученици су прегледали слику по слику, тумачећи је и препознајући правописна правила на њима.
• Након прегледа изложбе ученици су изнели своје утиске: које су своје грешке или грешке својих другара препознали на изложби; које још грешке праве они или њихово окружење, а нису приказане на карикатурама. Разговарали смо како би те грешке или језичке ситуације визуелно могле да се прикажу да би утицали на оне који те грешке праве да их више не праве.
У другој фази пројекта, у сарадњи са наставницом ликовне културе – Кристином Трујић, ученици ће покушати да направе своје карикатуре или стрип јунаке и тако се укључе у борбу за чистоту језика.

Ана Милуновић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s