Форум театар у ПТХШ ,,Др Ђорђе Радић“

Форум театар ове школе основан је пре четири године. Наставница српског језика и књижевности Ивана Чађеновић , уз подршку педагога, оформила је форум групу из реда вршњачких едукатора, са којима усешно реализије интерактивне представе. 

Форум театар или театар потлачених покушава да приближи и освестити код ученика проблеме са којима се сусрећу групе или појединци који због својих личних својстава трпе дискриминацију и/или насиље. На макро плану трпе насиље од стране целокупног друштва, на микро плану трпе насиље у свом окружењу, вршњачкој групи и у школи. 

Кроз интеракцију са публиком и давање могућности да учесници промене ток сцене, пружа се могућност учесницима да увиде значја и снагу тзв. ћутљиве већине која често у животним ситуацијама посматра дискримнаицију и насиље, а ништа не чини да би жртви помогао. 

Форум театар је веома прихваћен код ученика. Кроз ову форму може се утицати, развијати и неговати вредности за уважавање различитости, толеранцију и разумевање оних који су по било ком основу другачији. До промена ставова, самим тим и понашања долази и код ученика који су чланови форум групе, као и код учесника представе, кроз процес форумовања. . 

Сценарио на тему дискриминације Рома осмислила је наставница српског језика и књижевности Ивана Чађеновић са ученицима из форум групе. 

Ученици наше школе посетили су ПТХШ ,,Др Ђорђе Радић“ 18. 05. 2018. године у пратњи Ане Милуновић. Они су активно учествовла у представи, једна сцена се понављала и више пута у трагању за нјабољим решењима. 

На овај начин се шаље врло јасна поруку да је снага и моћ управо у нама, како би се дикриминација над учеником ромске националности зауставила у оквиру нашег, школског окружења и како се не треба оглушивати на присутност насиља. 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s